Ένα από τα πιο κοινά φαγητά που μπορεί να ζητήσει ένα παιδί και γεμίζει με μυρωδιές ένα σπίτι είναι οι κεφτέδες. «Πόσες παραλλαγές μπορεί να υπάρχουν από το συγκεκριμένο φαγητό ανά τον κόσμο;» μπορεί να αναρωτηθεί κανείς. Και η απάντηση είναι: εκατοντάδες.

Το γνωστό πλέον TasteAtlas μάζεψε τα 50 καλύτερα φαγητά παγκοσμίων με κεφτέδες και δημιούργησε ακόμα μια χαρακτηριστική του λίστα. Φυσικά δεν λείπει η ελληνική «εκπροσώπηση» για μια ακόμα φορά. Μπορεί τα ελληνικά πιάτα που φιγουράρουν στη λίστα να μην είναι πολλά, είναι όμως σε υψηλές θέσεις. Στην μεγάλη λίστα υπάρχουν πολλά «ανατολίτικα» φαγητά που σίγουρα θα είναι οικεία σε πολλούς, αλλά και αρκετές εκπλήξεις.

Στην πέμπτη θέση της λίστας βρίσκονται τα ελληνικά κεφτεδάκια με βαθμολογία κοινού 4.4/5. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, «Τα κεφτεδάκια είναι γευστικοί, αφράτοι και τρυφεροί ελληνικοί κεφτέδες που φτιάχνονται από συνδυασμό χοιρινού και μοσχαρίσιου κιμά, αυγά, μπαγιάτικο ψωμί ή φρυγανιά και καρυκεύματα όπως άνηθο, πιπέρι, μαϊντανό και ρίγανη. Το μείγμα διαμορφώνεται σε μικρές μπάλες που στη συνέχεια τηγανίζονται σε ελαιόλαδο. Το στρογγυλό τους σχήμα τα καθιστά ιδανικά για τα δημοφιλή ελληνικά πικνίκ, όπου τα κεφτεδάκια καταναλώνονται ως σνακ, αλλά οι κεφτέδες μπορούν επίσης να καταναλωθούν ως ορεκτικά ή ως κύριο πιάτο. Συνιστάται να συνοδεύετε τα κεφτεδάκια με λίγο βούτυρο και λίγο χυμό λεμονιού για επιπλέον γεύση»

Στην τέταρτη θέση μπορεί να είναι ένα σουηδικό πιάτο, όμως πολλοί θα το γνωρίζουν λόγω… ΙΚΕΑ. Πρόκειται για τους παραδοσιακούς σουηδικούς κεφτέδες που σερβίρει και το γνωστό πολυκατάστημα.

Η αρχική συνταγή για το πιάτο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο μαγειρικής του Cajsa Warg το 1754. Τα κεφτεδάκια αποτελούνται συνήθως από μοσχαρίσιο κρέας αναμεμειγμένο με χοιρινό ή μοσχαρίσιο, και ο συνδυασμός συνήθως καρυκεύεται με κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι και μπαχάρι. Το μείγμα διαμορφώνεται σε μικρά, στρογγυλά κεφτεδάκια και ροδίζεται σε καυτό βούτυρο. Αυτό το πιάτο συνοδεύεται παραδοσιακά από σάλτσα βατόμουρου, κρεμώδες πουρέ πατάτας και παχύρρευστη σάλτσα στο πλάι, αν και ελαφρύτερα συνοδευτικά πιάτα όπως αγγουροσαλάτα ή κόκκινο λάχανο είναι επίσης αρκετά δημοφιλή

Στη νότια Σουηδία, οι άνθρωποι προτιμούν το κρέας τους με λίγο επιπλέον λίπος, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούν χοιρινό κρέας στο μείγμα κρέατος, αλλά όσο πιο βόρεια πηγαίνει κανείς, τόσο λιγότερο χοιρινό υπάρχει στο μείγμα. Τα Köttbullar αποτελούν βασικό μέρος πολυάριθμων μπουφέδων σε όλη τη Σουηδία, δελεάζοντας τους πιθανούς καταναλωτές με το μοναδικό άρωμα και τη γεύση τους.