Μέσω ανάρτησης στα social media ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για την κακοκαιρία Elias κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη καιρικά κατάσταση σήμερα», ενώ επισημαίνει ότι τα φαινόμενα θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και αργά το βράδυ.

Ο μετεωρολόγος αναφέρει πως οι περιοχές που θα δεχθούν τον μεγαλύτερο όγκο νερού λόγω της κακοκαιρίας Elias είναι η ανατολική και νότια Θεσσαλία, η κεντρική – ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η ανατολική και νότια Πελοπόννησος και πιθανόν οι Σποράδες. Ειδικά για τη βόρεια Εύβοια, αναφέρει πως «ήδη μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν κοντά στους 200 τόνους νερού το στρέμμα».

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης γράφει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του πως «πολύ ισχυρές καταιγίδες πλήττουν μεγάλο τμήμα της κεντρικής και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας από νωρίς το πρωί σήμερα και τα φαινόμενα θα συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι και αργά το βράδυ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αργή μετατόπιση του βαρομετρικού χαμηλού ανατολικότερα όπου εδώ και μέρες στροβιλίζεται μέσα στο Ιόνιο παίρνοντας συνεχώς υγρασία και ενέργεια από τα θερμά του νερά».

Ο μετεωρολόγος αναφέρει σχετικά με την κακοκαιρία Elias ότι «το όλο αυτό σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που στο πέρασμά του αφήνει από τεράστιους όγκους νερού μέσα σε λίγες ώρες έως και χοντρό χαλάζι συνοδεία μεγάλου αριθμού αστραπών – κεραυνών, δεν φαίνεται να εγκαταλείπει εύκολα τη χώρα μας»

Η πρόγνωση του μετεωρολόγου για την κακοκαιρία Elias

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, «τα τελευταία 24ωρα λαμβάνουμε από τα προγνωστικά μας συστήματα έντονα, την τάση αυτό το βαρομετρικό χαμηλό να προσπαθεί να λάβει τροπικά χαρακτηριστικά στη θαλάσσια έκταση του νοτίου Ιονίου και προς τη δυτική Κρήτη. Εάν επαληθευτούν αυτά τα σενάρια θα πρέπει από την Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή τουλάχιστον, να οδηγηθούμε σε νέα επιδείνωση του καιρού που θα αφορά τα ανατολικά και νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια γεωγραφικά διαμερίσματα, πρόσκαιρα και πιο εσωτερικά στον ηπειρωτικό κορμό με αυξημένο τον κίνδυνο για σφοδρές βροχές – καταιγίδες ικανές να δημιουργήσουν σημαντικότατα προβλήματα. Οι πιο υψηλές πιθανότητες να συμβεί αυτό εστιάζονται προς Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, ανατολικό Αιγαίο, ανατολικά και νότια παράλια Πελοποννήσου».

Ο μετεωρολόγος κάνει λόγο για έντονη κυκλωνική ροή «αντίστοιχη με αυτή που συναντάμε στους Κυκλώνες τηρουμένων πάντα των αναλογιών σε ό,τι αφορά την αντίστοιχη θαλάσσια έκταση που θα προσπαθήσει να δημιουργηθεί».

Τέλος, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει για την κακοκαιρία Elias πως «η κατάσταση χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση και κατάλληλη προετοιμασία ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το ενδεχόμενο που παρουσιάζεται έντονα στα δικά μας προγνωστικά συστήματα τις τελευταίες ώρες».

Κόπηκαν δρόμοι και πλημμύρισαν σπίτια σε Ροβιές και Μετόχι

Σαρώνει η κακοκαιρία Elias και τη Βόρεια Εύβοια καθώς από τη σφοδρή βροχόπτωση έχουν καταγραφεί πλημμυρισμένα σπίτια σε Ροβιές και Μετόχι ενώ σε σημεία του οδικού δικτύου υπάρχουν προβλήματα με κομμένους δρόμους.

Σύμφωνα με το tvstar, κλειστός είναι ο δρόμος ανάμεσα σε Μαντούδι και Προκόπι ενώ κάτοικοι δηλώνουν ότι το φαινόμενο αυτό τους χτυπά περισσότερο από τον Daniel.

Όπως αναφέρει το evima, δρόμοι, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν πάλι στις Ροβιές, η ένταση του νερού παρέσυρε τα πάντα ενώ δρόμοι έχουν κοπεί στα δυο.

Η έντονη βροχόπτωση έχει παρασύρει μέχρι και βάρκες στους δρόμους, η κυκλοφορία έχει διακοπή σε αρκετούς δρόμους, ενώ οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Εν τω μεταξύ, κλειστά τα σχολεία στη βόρεια Εύβοια και στην κεντρική στους δήμους Ερέτριας, Χαλκιδέων και Διρφύων-Μεσσαπίων

Προβλήματα σε Αχαϊα – Κορινθία

Τα προβλήματα στη χώρα από την κακοκαιρία Elias, ξεκίνησαν από χθες σε Αχαϊα και Κόρινθο.

Κατολισθήσεις έφερε η κακοκαιρία Elias και σε πολλές περιοχές της Κορινθίας

Στα Καλάβρυτα, όπου η κακοκαιρία Elias «έδειξε τα δόντια της» από χθες, Τρίτη, καταστρέφοντας αυτοκίνητα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας – Καλαβρύτων.

Κατολισθήσεις έφερε η κακοκαιρία Elias και σε πολλές περιοχές της Κορινθίας.

Ισχυρή βροχόπτωση σάρωσε χθες χωριά του Δήμου Νεμέας όπως τα Αηδόνια και το Πετρί. Μάλιστα, στο Πετρί φούσκωσαν τα ρέματα μετά την έντονη νεροποντή, ενώ νωρίτερα υπερχείλισε το ρέμα στα Αηδόνια.

Δείτε βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=Uyhjj_f8dUM&t=15s