Ο τραγικός επίλογος στην 5νθημερη διεθνή έρευνα για το τουριστικό υποβρύχιο

Συγγενείς, φίλοι και απλός κόσμος που γνώριζε το έργο τους ή απλώς παρακολούθησε αυτές τις ημέρες τις αγωνιώδεις έρευνες για τον εντοπισμό τους, αποτίνουν φόρο τιμής στα 5 μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου Titan, που έχασαν τη ζωή τους όταν αυτό διαλύθηκε στον δρόμο του προς το ναυάγιο του Τιτανικού.

Τα θύματα ήταν ο Χάμις Χάρντινγκ, 58 ετών, ο Σαζάντα Ντάγκουντ, 48 ετών, ο γιος του Σουλεμάν Ντάγουντ, 19 ετών, ο Πολ Ανρί Ναρζολέ, 77 ετών και ο Στόκτον Ρας, 61 ετών. Οι οικογένειές τους εξέφρασαν «βαθιά θλίψη» και υπογράμμισαν τις εξερευνητικές τους προσπάθειες. Η OceanGate σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «πραγματικούς εξερευνητές που μοιράζονταν την αγάπη για περιπέτεια».

Ένα ρομποτικό καταδυτικό όχημα βρήκε πέντε μέρη του σκάφους περίπου 1.600 πόδια (487 μέτρα) από το ναυάγιο του Τιτανικού την Πέμπτη, γράφοντας έτσι τον τραγικό επίλογο στη διεθνή πενθήμερη έρευνα για το υποβρύχιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει τώρα να γίνει μια προσπάθεια συλλογής όσων περισσότερων συντριμμιών του βαθυσκάφους Titan είναι εφικτό ώστε να μπορέσουν να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα σε μια διαδικασία που προσομοιάζει με αυτή που γίνεται μετά από αεροπορικά ατυχήματα.

Μόλις οι ερευνητές επαναφέρουν όσα περισσότερα μέρη του Titan στην επιφάνεια θα εξετάσουν τα ανθρακονήματα από τα οποία αποτελούνταν το βαθυσκάφος και θα πάρουν απαντήσεις από τον τρόπο που έχουν υποστεί τις ζημιές. Κάθε κομμάτι του Titan θα εξεταστεί προσεκτικά κάτω από μικροσκόπια για να εντοπισθούν στοιχεία που να δείχνουν πού και πώς προκλήθηκαν ρήγματα στο σκάφος.

Ο θετός γιος του Ναρζολέ, Τζον Πασκάλ, σχολίασε πως ο πατέρας του πέρασε τις «τελευταίες στιγμές κοντά στον τόπο που σήμαινε τόσα πολλά για αυτόν»
Διάσημος ωκεανογράφος και εξερευνητής, ο 77χρονος ήταν γνωστός ως «Mr Titanic» λόγω της τεχνογνωσίας του στο βυθισμένο πλοίο. Είχε ολοκληρώσει περισσότερες από 35 καταδύσεις στο ναυάγιο του υπερωκεάνιου.

«Το σπίτι του μακριά από το σπίτι του ήταν ο ωκεανός, ένιωθε τόσο άνετα εκεί. Τόσο μεγάλο μέρος αυτής της συζήτησης αφορά τον κίνδυνο και αισθάνομαι ότι εκείνος είχε αποδεχθεί τον κίνδυνο», είπε στο CBS News.

Τι είναι η «ενδόρρηξη» που διέλυσε το βαθυσκάφος στα βάθη του Ατλαντικού

Το βαθυσκάφος Τιτάνας, που κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού, εξαφανίστηκε την περασμένη Κυριακή με πέντε επιβαίνοντες μετά από μια «εσωτερική κατάρρευση», δήλωσε ο υποναύαρχος Τζον Μάουγκερ της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Το Λιμενικό Σώμα είπε ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας υποδηλώνουν «καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης».

Τι είναι εσωτερική κατάρρευση ή ενδόρρηξη (implosion); Το αντίθετο από μια έκρηξη (explosion), δηλαδή μια έκρηξη όταν ένα αντικείμενο ξαφνικά και βίαια καταρρέει μέσα του. Σε αυτά τα βάθη, το βαθυσκάφος βρίσκεται υπό τεράστια πίεση και ακόμη και το μικρότερο δομικό ελάττωμα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό.

“Έτσι, σε αυτό το βάθος, η πίεση είναι πιθανώς πάνω από 2 τόνους ανά τετραγωνικό εκατοστό, πάνω από 350 φορές της πίεσης στη Γη. Κάθε μικρή ρωγμή θα μπορούσε να προκαλέσει άμεση έκρηξη, η οποία θα κατέστρεφε το σκάφος“, είπε ο Tom Maddox, CEO και ιδρυτής της Underwater Forensic Investigators καθώς και συγκυβερνήτης της αποστολής το 2005 στον Τιτανικό.

Η επιφανειακή πίεση μετριέται ως 1 ατμόσφαιρα, που είναι περίπου 7 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό. Καθώς πηγαίνετε πιο βαθιά κάτω από το νερό, αυτή η πίεση αυξάνεται προοδευτικά. Στο βάθος στο οποίο βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού, η πίεση είναι σχεδόν 2,7 τόνοι ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Πολλοί αναρωτιούνται αν το πλήρωμα γνώριζε τι συνέβαινε. Με τόσο υψηλή πίεση στο υποβρύχιο, η έκρηξη θα είχε συμβεί σε ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου. Μια καταστροφική έκρηξη συμβαίνει με ταχύτητα άνω των 2.400 χιλιομέτρων την ώρα, δήλωσε στο CNN η Άιλεν Μάρτι, πρώην αξιωματικός του ναυτικού και καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Λέει ότι ολόκληρη η δομή κατέρρευσε προτού τα άτομα που ήταν μέσα συνειδητοποιήσουν ότι υπήρχε πρόβλημα. 

“Πέθαναν με τρόπο που δεν κατάλαβαν καν ότι επρόκειτο να πεθάνουν. Τέλος, ανάμεσα στους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να πεθάνουμε, αυτό είναι ανώδυνο”, διαβεβαιώνει η ειδικός.

Στην ερώτηση για τις πιθανότητες εντοπισμού των μελών του πληρώματος του Τιτάνα, ο Μάουγκερ, της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, είπε ότι δεν έχει «απάντηση αυτή τη στιγμή», αλλά ότι η έρευνα θα συνεχιστεί. «Είναι ένα απίστευτα αδυσώπητο περιβάλλον εκεί κάτω στον πυθμένα της θάλασσας».

naftemporiki.gr