Χριστουγεννιάτικο μοσχαράκι για το εορταστικό τραπέζι από τον Βασίλη Καλλίδη

Ο ταλαντούχος σεφ μοιράστηκε μαζί μας μια χριστουγεννιάτικη συνταγή για να κάνουμε το γιορτινό μας τραπέζι πιο γευστικό και ιδιαίτερο.

Μοσχαράκι χριστουγεννιάτικο
Χρόνος προετοιμασίας: 3 και 20 λεπτά

Υλικά για 6 άτομα
2 κιλά ποντίκι από μοσχάρι, σε κυβάκια
1 κιλό πατάτες σε φέτες
4 κρεμμύδια σε φετάκια
3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1/2 φλ. ελαιόλαδo
400 γρ. κεφαλοτύρι
2 κόκκινες πιπεριές σε φετάκια
1/2 κ.γ. κανέλα και 12 κόκκοι μπαχάρι
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δύο δόσεις, μέσα στο καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει χρώμα. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.

Απλώνουμε σε μια γάστρα τις πατάτες και τα μισά κρεμμύδια, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και απλώνουμε το κρέας μαζί με τα υγρά του.

Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, το σκόρδο, τα υπόλοιπα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το ελαιόλαδο και το κρασί.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 3 ώρες σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς.

Tips για τέλεια μαγειρεμένο κρέας

  1. Αγοράστε κρέας καλής ποιότητας. Μιλήστε με τον κρεοπώλη σας και πείτε του τι θα μαγειρέψετε. Ακούστε τις συμβουλές του.
  2. Βγάλτε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον δύο ώρες πριν το μαγείρεμα για να έχει φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Αφού γίνει το φαγητό σας αφήστε το να σταθεί για 20 περίπου λεπτά. Το φαγητό ηρεμεί από το βράσιμο και η γεύση ολοκληρώνεται μετά την παύση του βρασμού.
  4. Γενικά, ακολουθείτε την κάθε συνταγή κατά γράμμα. Εάν δεν είστε σίγουροι, μην κάνετε πειράματα!

Χριστουγεννιάτικα μπουρέκια γλυκιάς κολοκύθας με τόφου του σεφ Ευάγγελου Μπιλιμπά

Μια ιδιαίτερη συνταγή που μπορείτε να δοκιμάσετε φέτος, βγαλμένη από την ολοκαίνουργια και πρωτοποριακή έκδοση «Πυθαγόρειος Διατροφή: Από την αρχαιότητα, στη σύγχρονη vegan τάση» που υπογράφει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαργαρίτα Ικαρίου.

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και είναι μια καλή στιγμή να φτιάξουμε το μενού του εορταστικού τραπεζιού, δοκιμάζοντας και νέες συνταγές, πέρα από τις παραδοσιακές.

Σήμερα σας δίνουμε έμπνευση για μια τέτοια συνταγή, αρωματική, υγιεινή πεντανόστιμη και vegan, που μπορεί, όμως, να σταθεί σε κάθε τραπέζι, κατευθείαν από την καινούργια έκδοση «Πυθαγόρειος Διατροφή: Από την αρχαιότητα, στη σύγχρονη vegan τάση» που υπογράφει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαργαρίτα Ικαρίου. Σε αυτή την έκδοση περιλαμβάνονται –εκτός της φιλοσοφικής θεώρησης της διατροφής βάσει ιστορικών στοιχείων- και 24 πρωτότυπες σύγχρονες vegan συνταγές του ex. chef και παγκόσμιου κριτή γαστρονομίας Ευάγγελου Μπιλιμπά, βασισμένες στις Πυθαγόρειες προτροπές και με έμφαση στην ποιοτική αγροτική παραγωγή της πατρίδας μας.

Μπουρέκια γλυκιάς κολοκύθας με τόφου και πετιμέζι

Υλικά
1 κιλό (ψημένη) γλυκιά κολοκύθα
3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
100 ml ελαιόλαδο
200 γρ. τόφου (τριμμένο στο χοντρό τρίφτη)
1 κ. γ. κανέλα
1 /2 κ. γ. μπαχάρι
1 /2 κ. γ. πιπέρι
100 γρ. ζάχαρη
300 ml. πετιμέζι

Παρασκευή της γέμισης
Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια και την ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει. Τη στραγγίζουμε και την αφήνουμε να βγάλει τα υγρά της. Ψιλοκόβουμε τρία κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρά στο ελαιόλαδο, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε την κολοκύθα κι ανακατεύουμε τα υλικά για 4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τόφου, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη .

Υλικά ζύμης
500 γρ. αλεύρι σκληρό
χυμό ½ λεμονιού
250 γρ. νερό
½ κ. γ. αλάτι
½ κ. γ. ζάχαρη
1 κ. σ. λάδι
250 γρ. βούτυρο καρύδας

Εκτέλεση
Μέσα σε λεκάνη ρίχνουμε το χυμό, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι και το νερό. Προσθέτουμε το αλεύρι. Δημιουργούμε μια μαλακή ζύμη. Προσθέτουμε στο ζυμάρι το βούτυρο καρύδας και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Ανοίγουμε σε φύλλα πάχους 2 χιλιοστών.

Κόβουμε σε λωρίδες, λαδώνουμε κάθε μία λωρίδα ξεχωριστά. Απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος της λωρίδας, την τυλίγουμε και μετά, τη στρίβουμε σα «σαλιγκαράκι». Λαδώνουμε το ταψί. Περνάμε κάθε μπουρέκι με το πινέλο να λαδωθεί καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσάφι χρώμα. Σερβίρουμε με πετιμέζι.

Σύμφωνα με τη διατροφολογική ανάλυση του M.Med.Sc. κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου Παναγιώτη Βαραγιάννη, η συνταγή αυτή είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, φυτικές ίνες, μαγγάνιο και σελήνιο, ενώ είναι χαμηλή σε χοληστερίνη. Το μαγγάνιο συμμετέχει στο μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος. Το σελήνιο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Η συνταγή του ex. Chef Eυάγγελου Μπιλιμπά περιλαμβάνεται στη συλλεκτική έκδοση: «Πυθαγόρειος Διατροφή: Από την αρχαιότητα στη σύγχρονη vegan τάση», εκδόσεων «Τerra Samia». (*Κυκλοφορεί στα μεγάλα βιβλιοπωλεία ή το προμηθεύεστε με ένα mail στο terrasamia@faw.gr).