Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, BSc, MSc, PhD, από το logodiatrofis.gr αναλύει ένα σημαντικό όφελος της μαστίχας Χίου, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Η μαστίχα Χίου αποτελεί μία φυσική τροφή παγκόσμιας μοναδικότητας που είναι πραγματικά προικισμένη με διάφορες ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στο μοναδικό συνδυασμό περί των 80 διαφορετικών συστατικών της. Η περιεκτικότητά της σε σπουδαία διατροφικά συστατικά μπορεί να την καθιστά ένα σημαντικό μέσο για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Η υπογονιμότητα τα τελευταία χρόνια απασχολεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό ζευγαριών. Σήμερα μπορεί να αντιμετωπιστεί όχι μόνο με τη σωστή ιατρική καθοδήγηση στο επίπεδο της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης – In Vitro Fertilization (IVF), αλλά και με την ενδεδειγμένη διατροφολογική παρέμβαση (IVF-Diet), η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση της ποιότητας των ωαρίων, όπως και των σπερματοζωαρίων, και τη βελτίωση των βιολογικών συνθηκών γονιμοποίησης, με αποτέλεσμα την επιτυχημένη σύλληψη.

Το πρόβλημα της υπογονιμότητας σε πολλές περιπτώσεις συνδέεται στενά με διάφορες διατροφικές ελλείψεις σε αντιοξειδωτικά συστατικά και με αυξημένο οξειδωτικό στρες, με αυξημένη συστηματική φλεγμονή και με διαταραγμένη γαστρεντερική λειτουργία. Ιδιαίτερα δε μεγάλος αριθμός επιστημονικών αναφορών συσχετίζει Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών το οποίο αποτελεί κύρια αιτία της υπογονιμότητας με το φαινόμενο της ινσουλινοαντίστασης.

Μαστίχα Χίου: αρωματική, αλλά και ωφέλιμη με πολλούς τρόπους

 Για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω προβλημάτων διαθέτει τις κατάλληλες απαντήσεις η μαστίχα Χίου! Τα οφέλη της κατανάλωσης μαστίχας Χίου περιλαμβάνουν 3 κύριες αποδεδειγμένες ιδιότητες, και αυτές είναι η πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση της. Τα αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά της μαστίχας Χίου οφείλονται στην παρουσία τερπενίων, τα οποία διακρίνονται για τα ισχυρά οφέλη τους στον περιορισμό της χρόνιας συστηματικής φλεγμονής. Σύμφωνα με μία έγκυρη επιστημονική ανασκόπηση, η κατανάλωσή της για μόλις τέσσερις εβδομάδες είναι αρκετή για να μετριάσει σημαντικά τη σοβαρότητα των φλεγμονωδών συμπτωμάτων και να μειώσει τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6 και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που αποτελούν δείκτες φλεγμονής.

Η κατανάλωση όμως της μαστίχας Χίου συμβάλει και στην αναχαίτιση του οξειδωτικού στρες. Ορισμένα συστατικά της, ειδικά οι πολυφαινολικές ουσίες, παρουσιάζουν ταυτόχρονα αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες λειτουργούν συνεργικά με τα τερπένια με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζουν τα αποτελέσματά τους στη αναχαίτιση τόσο του οξειδωτικού στρες όσο και της φλεγμονής. Πιο συγκριμένα, συμβάλλουν στον περιορισμό της προ-φλεγμονώδους κυτοκίνης IL-17 και των αντισωμάτων Bhsp 65 και αυξάνουν την αντιφλεγμονώδη κυτοκίνη IL-10. Η αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και ο περιορισμός της συστηματικής φλεγμονής σημαίνουν αυτόματα βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας, η οποία όπως αναφέρθηκε αποτελεί κύρια αιτία της υπογονιμότητας.

Τέλος, μοναδική είναι η συμβολή της μαστίχας Χίου και στην βελτίωση της λειτουργίας του γαστρεντερικού. Η πρώτη σπουδαία δράση της μαστίχας είναι στην καταπολέμηση της λειτουργικής δυσπεψίας. Σύμφωνα με μία έγκυρη κλινική μελέτη, η χρήση της μαστίχας Χίου για περίοδο τριών εβδομάδων βελτίωσε σημαντικά την αντίληψη των συμπτωμάτων σε ασθενείς με λειτουργική δυσπεψία συγκριτικά με τη χρήση εικονικού φαρμάκου. Ισχυρά επίσης είναι και τα δεδομένα για τη χρήση της μαστίχας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση, η χρήση μαστίχα Χίου για μόλις τέσσερις εβδομάδες είναι αρκετή για να μετριάσει σημαντικά τη σοβαρότητα των φλεγμονωδών συμπτωμάτων ασθενών με νόσο του Crohn και να μειώσει τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6 και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που αποτελούν δείκτες φλεγμονής. Ένα ακόμη σπουδαίο και διπλό όφελος που της μαστίχας είναι ενάντια στο ελικοβακτηριδίο του πυλωρού το οποίο προκαλεί πεπτικό έλκος. Συγκεκριμένα, η μαστίχα φαίνεται να συμβάλει τόσο στην προστασία από το ελικοβακτηριδίο του πυλωρού, όσο και στην καταπολέμηση του σε περίοδο έξαρσης. Μάλιστα σε επίσης πρόσφατη κλινική μελέτη, η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων καταπολέμησαν πλήρως την μόλυνση μετά από μάσηση τσίχλας μαστίχας για μόλις δύο εβδομάδες, ενώ όταν το αντιβιοτικό που χορηγείται σε αυτήν περίπτωση συνδυάστηκε με μάσημα τσίχλας μαστίχας το ποσοστό επιτυχίας ήταν πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με τη χρήση μόνο του αντιβιοτικού. Τέλος, η μαστίχα Χίου φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενη και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Πρόσφατη μελέτη ανέδειξε η μαστίχα μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή όγκων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μαστιχέλαιο ανέστειλε την αύξηση των κυττάρων του παχέος εντέρου τόσο σε in vitro δοκιμές όσο και σε in vivo σε ποντίκια.

Για όλες τις παραπάνω ιδιότητες της, η μαστίχα Χίου καθίσταται ένα από τα πλέον αποτελεσματικά διατροφικά βοηθήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται άμεσα με το πρόβλημα της υπογονιμότητας. Είναι φανερό ότι μέσω της μαστίχας Χίου, αλλά και γενικότερα της IVF-Diet μπορούμε να επιτύχουμε βελτίωση στην υγεία και τη διαφοροποίηση των ωαρίων, ως αποτέλεσμα της έμμεσης παρέμβασης στον άξονα της υπόφυσης-υποθαλάμου με επακόλουθο τη λειτουργική ωογένεση. Επίσης, η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη μέσω διατροφικής οδού, λειτουργεί ως ένα σημαντικό μέτρο για την πρόληψη της γυναικείας (αλλά και της ανδρικής) υπογονιμότητας. Αποτελεί μια ελκυστική, μη φαρμακολογική, θεραπεία για την πρόληψη της στειρότητας, μέσω της βελτίωσης των ωοθηκικών λειτουργιών. Επιπλέον, στοχεύει στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους και μπορεί να είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της υγείας, όπως και της φυσιολογίας των ωοθηκών. Σχετικά με το οξειδωτικό στρες ως συντελεστή ελαττωματικής ωρίμανσης των ωαρίων, η κατάλληλη πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορεί να μειώσει τη βιοδιαθεσιμότητα των τοξικών προ-οξειδωτικών με αποτέλεσμα την προστασία της ωρίμανσης των ωαρίων.

Για να επωφεληθείτε λοιπόν από την πολυδιάστατη διάσταση των δράσεων της Μαστίχας Χίου προτείνεται η κατανάλωση υψηλής ποιότητας προϊόντων που αποτελούν την αυθεντική πρόταση της μαστίχας (Art of Nature – προϊόντα παραγωγής της ίδιας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών). Μπορείτε να τα βρείτε σε μορφή σκόνης ή μασώμενου δισκίου, αλλά και κάψουλας. Όσον αφορά τη Μαστίχα σε σκόνη, μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά αυτούσια με νερό, ή προσθέτοντας ένα κουταλάκι στα smoothies σας ή το γιαούρτι σας (για extra προβιοτική δράση).

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μαστίχα Χίου έχει την ιδιότητα να δρα τόσο προληπτικά όσο και ανακουφιστικά, οπότε τα συμπληρώματα διατροφής με την αυθεντική Μαστίχα Χίου μπορούν να καταναλωθούν άφοβα χωρίς καμία απολύτως παρενέργεια στο επίπεδο της ολιστικής φροντίδας ολόκληρου του γαστρεντερικού. Συμπερασματικά, η μαστίχα Χίου είναι πλέον ένα διεθνές αναγνωρισμένο φυσικό φάρμακο (με τη σφραγίδα του ΕΜΑ-Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου), το οποίο αποτελεί σε κάθε περίπτωση ένα φυσικό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και αδιαμφισβήτητα ενδείκνυται η προσθήκη της στην καθημερινή μας διατροφή, ως ένας αξιοσημείωτος και ασφαλής σύμμαχος, που συμβάλει στη συνολική μας ευεξία.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc, PhD

Διδάκτωρ ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Επιστ/κός Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α΄ Νευρολογική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Καθηγητής ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Αθηνών

Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

www.logodiatrofis.gr

www.clickatlife.gr