Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αρ. Μπασδάνης μιλά στην εκπομπή “Ennitime is a good time”

Για την επάνοδο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες και για τις άλλες δράσεις του, μίλησε στην εκπομπή Ennitime is a good time του Sport fm 89,5, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Αρ. Μπασδάνης.
Συγκεκριμένα, η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024 που θα γίνει στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου, εγκαινιάζεται στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου, παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων, εκπροσώπων της ΚΕΕΕ, αλλά και πολλών Επιμελητηρίων από όλη την χώρα.


Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ενώ τιμώμενη περιοχή είναι το νησί της Ζακύνθου.
Στο πλευρό της διοργάνωσης βρίσκεται και η Γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα ProCredit Bank ως χρυσός χορηγός της.


Παράλληλες δράσεις της Έκθεσης
Για πρώτη φορά σε περιφερειακή έκθεση της χώρας, θα διεξαχθούν παράλληλες εκδηλώσεις με σκοπό την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας, επιχειρηματικών προσωπικοτήτων που παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών τα καταφέρνουν περίφημα, αλλά και όλων των επιχειρηματικών ζητημάτων που ταλανίζουν την επιχειρηματική κοινότητα.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια για όλους τους επαγγελματίες.

Ειδικότερα, οι παράλληλες εκδηλώσεις χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

– “Μαγειρεύουμε Πήλιο”: Σεφ της πόλης μας, αλλά και από την Αθήνα, θα μαγειρεύουν on stage με τοπικά υλικά.
Επίσης, bartender θα αναλάβουν να την δημιουργία κοκτέιλ με βάση το διάσημο τσίπουρο του Βόλου, συνδυάζοντας την παράδοση με την σύγχρονη εποχή με τον πιο δημιουργικό τρόπο.

– “Business Talk” Συνεντεύξεις με επιχειρηματίες που θα συμμετέχουν στην έκθεση, αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους και τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο τους. Αφιερώματα και συζητήσεις με ονόματα του επιχειρείν που έχουν πετύχει. Όλη η διαδρομή τους από την αρχή μέχρι και σήμερα.

– “Workshops”: Επιμορφωτικά σεμινάρια για επαγγελματίες και εν δυνάμει επαγγελματίες, γύρω από την διαφήμιση, το marketing, τα social media, τα eshops, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και όχι μόνο.

Σημειώνεται ότι οι ώρες λειτουργίας της Έκθεσης είναι 10:30 π.μ.- 21:30 μ.μ.

Με αφορμή τα εγκαίνια της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης και των μουσειακών χώρων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου η διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Ιωάννης Μασούτης αναμένεται να αναπτύξει το θέμα «Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ: Οι προκλήσεις γενικά για το εγχώριο επιχειρείν, αλλά και ειδικά για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας».
Θα ακολουθήσει ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλη Μπασδάνη με θέμα «Η Μαγνησία στη δίνη της κλιματικής κρίσης-Daniel, 1 χρόνος μετά».
Μετά τις τοποθετήσεις Προέδρων και εκπροσώπων Επιμελητηρίων και λοιπών Φορέων, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου των Προέδρων Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Ιωάννη Μασούτη και Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλη Μπασδάνη.

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά τον επιτυχή εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, προχώρησε, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας του Υπουργείου Παιδείας, στη δημιουργία δύο Μουσείων, το πρώτο για την ιστορία του θεσμού και το δεύτερο για τη λειτουργία των Επαγγελματικών και Τεχνικών Σχολών του πρώην Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Βόλου.


Τα εγκαίνια των μουσειακών αυτών χώρων θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο κτίριο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.
Το Επιμελητήριο, που ιδρύθηκε το 1918 ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βόλου, και άρχισε να λειτουργεί από το 1919, είναι από τα παλαιότερα της ελληνικής περιφέρειας. Το 1925 ιδρύθηκε το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Βόλου. Το 1988 τα δύο Επιμελητήρια συγχωνεύτηκαν και αποτέλεσαν το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Από την αρχή το Επιμελητήριο είχε προέδρους και μέλη διοικητικών συμβουλίων από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής. Αυτοί με τους εκάστοτε διευθυντές και το έμπειρο προσωπικό αποτέλεσαν έναν ισχυρό μοχλό ανάδειξης των θεμάτων της τοπικής οικονομίας, ενημερώνοντας την πολιτεία με εισηγήσεις και υπομνήματα, προωθώντας προτάσεις και λύσεις και αποτελώντας έναν σοβαρό θεσμικό συνομιλητή και σύμβουλό της. Επίσης, από τα πρώτα χρόνια δόθηκε έμφαση στην εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων και στην προώθηση των προϊόντων τους σε εκθέσεις, όπως η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης και άλλες. Παράλληλα κλήθηκε να αντιμετωπίσει και πάρα πολλές δυσκολίες, όπως οι σεισμοί και οι πλημμύρες της δεκαετίας του 50, η οικονομική κρίση και η αποβιομηχάνιση κ.λπ..
Το Μουσείο του Επιμελητηρίου αναδεικνύει την εκατοντάχρονη και πλέον αυτή παρουσία και αποτελεσματική συμβολή του φορέα αυτού στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και του τοπικού επιχειρηματικού κόσμου.
Το δεύτερο Μουσείο αναδεικνύει ένα όχι ιδιαίτερα γνωστό θέμα, την ιστορία των Σχολών του πρώην Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Βόλου, που ιδρύθηκαν το 1930 και λειτούργησαν μέχρι τις αρχές του 1980. Υπό τη επίβλεψη των τριών άξιων διευθυντών Κώστα Χατζηβασίλη (1930-1953), Κωστή Λάμπρου (1953-1966) και Ορέστη Χατζηβασίλη (1966-1982), καθώς και πολύ άξιων καθηγητών, οι Σχολές άφησαν εποχή στον Βόλο, παρέχοντας την απαραίτητη θεωρητική κατάρτιση σε πλήθος τεχνιτών, οι οποίοι παράλληλα με την απασχόλησή τους στα μηχανουργεία και εργοστάσια αποκτούσαν μοναδικά εφόδια για να ανταποκριθούν στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον της πόλης. Όχι τυχαία το μέσο επίπεδο κατάρτισης του εργατικού δυναμικού της περιοχής ήταν ανώτερο του συνόλου της χώρας λόγω της βιομηχανικής κουλτούρας και παράδοσης. Γι’ αυτό και για πολλούς άλλους λόγους οι σημερινοί απόφοιτοι δίκαια αναπολούν με συγκίνηση τα χρόνια της φοίτησής τους.
Για τη δημιουργία των Μουσείων αξιοποιήθηκε το αρχειακό υλικό του Επιμελητηρίου και των Σχολών του που απόκειται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Μαγνησίας, καθώς επίσης αρχεία, φωτογραφίες και προφορικές μαρτυρίες παλιών καθηγητών, εργαζομένων, και αποφοίτων των Σχολών.
Για το έργο αυτό εργάστηκαν η προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας δρ Ιστορίας, αρχειονόμος Αννίτα Πρασσά, που είχε την επιμέλεια και τον συντονισμό, η αρχειονόμος των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, φιλόλογος και MA Ιστορίας Αγγελική Νικολάου, η ταξινόμος-βιβλιοθηκονόμος των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και MA Ιστορίας Άλκηστη Σανιδά και η φιλόλογος των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και MA Ιστορίας Μαρία Νάστου. Για τη συντήρηση των τεκμηρίων και κειμηλίων εργάστηκαν η προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας του Υπουργείου Πολιτισμού Ελισάβετ Τζουμουσλή, και οι συντηρήτριες αρχαιοτήτων της ίδιας υπηρεσίας Κωνσταντίνα Τσατσούλη και Ελένη Χαρατσή. Ευχαριστίες θερμές οφείλονται στην προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων κα Ρέα Γεωργίου για την πρόθυμη και άψογη συνεργασία.
Για την παραχώρηση πρωτότυπων και ψηφιακών αρχειακών τεκμηρίων ευχαριστούμε ακόμη θερμά τους: Γιάννη Αναστασίου, Δημοσθένη Κολοβό, Νικόλαο Μέλη, Αθανάσιο Νικολούτσο, Κική Οικονομίδου-Καλοβούλου και Κώστα Στέλιαρο.