Ένα πολύ ενδιαφέρον διήμερο γίνεται στον Βόλο αυτό το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουλίου, με θέμα την ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδας – Τουρκίας που ακολούθησε την Μικρασιατική Καταστροφή και την Συνθήκη της Λωζάνης.
Το διήμερο περιλαμβάνει Επιστημονική Ημερίδα και Συναυλία, με θεματικό τίτλο: «1924-2024, Εκατό χρόνια από την Ανταλλαγή Πληθυσμών Ελλάδας-Τουρκίας: Ιστορίες και Τραγούδια με δυο Πατρίδες»
Η διοργάνωση γίνεται από το Μουσικό Σχολείο Βόλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την «Μαγνήτων Κιβωτό», το Επιμελητήριο Μαγνησίας και τον Σύλλογο ΚαππαδοκώνΑργιλοχωρίου Αλμυρού, καθώς και με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Μουσείων.
Στις δράσεις του διημέρου -και κυρίως στην Ημερίδα- συμμετέχουν: ο ΣυλλόγοςΚαππαδοκών Βόλου, η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Βόλου «Ίωνες», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Εγγλεζονήσι», η Ένωση Ποντίων Μαγνησίας, η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών και Ποντίων Βελεστίνου «Αλύτρωτες Πατρίδες».

Οι δράσεις του διημέρου περιλαμβάνουν τα εξής:
Σήμερα Σάββατο 6 Ιουλίου, θα διεξαχθεί, σε πρωινό (10:30-14:30) και απογευματινό (18:00-21:30) κύκλο, Ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού (Κ. Καρτάλη με Α. Γαζή).
Την Κυριακή 7 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Βόλου στο Ανοιχτό Θέατρο Ν. Ιωνίας στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στην εκδήλωση θα εμφανιστεί οργανικό και φωνητικό σύνολο μαθητών και καθηγητών του Μουσικού Σχολείου, οι οποίοι κατά τη φετινή σχολική χρονιά (2023-4) εστίασαν στη μελέτη και εκμάθηση συγκεκριμένου ρεπερτορίου από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας.