Αναβίωσε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, σήμερα Πέμπτη 13 Ιουνίου, της Αναλήψεως του Κυρίου το έθιμο του αγιασμού των αλόγων στα Καλά Νερά. Είναι μια εκδήλωση που διοργανώνουν ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, ο Σύλλογος Τουριστικής Ανάπτυξης Καλών Νερών και η Τοπική Κοινότητα Καλών Νερών.


Το έθιμο που αναβιώνει τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε τον 17ο αιώνα όταν κάτοικοι των ορεινών χωριών κατέβαιναν την ημέρα της Αναλήψεως για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο. Να «αναληφθούν και αυτοί από όλα τα κακά»


Το ιδιαίτερο όμως ήταν ότι όλοι κατέβαιναν στην παραλία με τα άλογα και τα οικόσιτα ζώα τους – γίδες, κατσίκες και πρόβατα – για να καθαριστούν και να φωτιστούν μπαίνοντας στο νερό της θάλασσας, υπό τις ευλογίες του παπά του χωριού. Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά ζωντανά που κατείχε κάθε οικογένεια, κατηφόριζαν στις ακτές των Καλών Νερών για να λάβουν την ευλογία.


Νωρίτερα, μίλησε στην εκπομπή Ennitime is a good time του Sport fm 89,5 ο Κώστας Βαρδάκης πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών και ξενοδόχων και πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Καλών Νερών, για το έθιμο και τις άλλες εκδηλώσεις που ετοιμάζονται στα Καλά Νερά, όπως απόσταξη τσίπουρου κλπ

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη

Δείτε φωτογραφίες