Παρουσιάστηκε τη Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Πόλης, το πρόγραμμα προβολών του CineDoc που πραγματοποιούνται από το 2016, μία φορά τον μήνα, υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς το CineDoc διοργανώνει επίσης ειδικά αφιερώματα και προβολές για σχολεία, εκπαιδευτικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, κινηματογραφικές λέσχες και σινεφίλ.


Για το πρόγραμμα προβολών του CineDoc Βόλου 2024-2025 έχουν επιλεγεί δέκα ντοκιμαντέρ, Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, σε ταυτόχρονη προβολή με την Αθήνα, τα οποία έχουν βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν προκαλέσει προβληματισμό και δημόσια συζήτηση. Καλεσμένοι ομιλητές για φέτος είναι οι σκηνοθέτες κάποιων ντοκιμαντέρ, οι παραγωγοί τους και κάποιοι συντελεστές τους, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ομιλία και να συζητήσει με γνωστούς ακαδημαϊκούς επί των προβαλλόμενων θεματικών.


Αναλυτικά, οι ταινίες τεκμηρίωσης του CineDoc Βόλου για το 2024-2025 είναι :


-Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00, Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», Αζήτητοι / Unclaimed, Μαριάννα Οικονόμου, 2024, Ελλάδα, 75’:

Πίσω από έναν τοίχο του ιστορικού νοσοκομείου «Σωτηρία», αποκαλύφθηκαν τυχαία πριν λίγα χρόνια δεκάδες μικρές βαλίτσες που περιείχαν τα προσωπικά υπάρχοντα εκατοντάδων ασθενών που πέθαναν από φυματίωση στο νοσοκομείο, μεταξύ 1945 – 1975. Κανείς ποτέ δεν αναζήτησε τη σορό ή τα υπάρχοντά τους. Μέσα από την αλληλογραφία των ασθενών με τους συγγενείς τους, το αρχειακό υλικό, την αναζήτηση ζώντων απογόνων και τις συναντήσεις με γιατρούς σήμερα, το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει μια ιστορία προσωπικού και συλλογικού πόνου και τραύματος, αλλά και αγάπης, ελπίδας και σθένους στη μεταπολεμική Ελλάδα. Για πρώτη φορά μετά από ογδόντα χρόνια, κάποιοι συγγενείς των νεκρών έρχονται αντιμέτωποι με κρυμμένα μυστικά και αποσιωπημένες αλήθειες. Καλεσμένος ομιλητής ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.


-Σάββατο 12 Οκτωβρίου, ώρα 20.00, Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, An unfinished journey, ελληνική πρεμιέρα, Aeyliya Husain, Amie Williams, 2024, Γαλλία, Καναδάς, 59’:

Αναγκασμένες να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την κυριαρχία των Ταλιμπάν το 2021, καθώς οι γυναίκες χάνουν το δικαίωμα στη μόρφωση, την εργασία και την κοινωνική ζωή, τέσσερις γυναίκες με ενεργή συμμετοχή στην πολιτική της χώρας τους (δημοσιογράφοι, βουλευτές και πρώην υπουργοί), αναγκάζονται να μεταναστεύσουν αρχικά στην Ελλάδα και μετά στον Καναδά. Καθώς δεν βρίσκονται πλέον σε θέση εξουσίας, αναγκάζονται να επανεφεύρουν τον εαυτό τους για να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, αλλά και για ένα δίκαιο και ένα ελεύθερο Αφγανιστάν.


-Σάββατο 9 Νοεμβρίου, ώρα 20.00, Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας / Mighty Afrin: In the Time of Floods, Άγγελος Ράλλης, 2023, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, 92’:

Ο γενναίος αγώνας της δωδεκάχρονης Αφρίν, μέσα από μία συγκλονιστική κινηματογράφηση, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο που πολιορκείται από τις ανελέητες δυνάμεις της φύσης. Όταν το σπίτι της βουλιάζει από τις πλημμύρες του ποταμού Βραχμαπούτρα στο Μπαγκλαντές, η Αφρίν εκτοπίζεται με τη σχεδία της στην Ντάκα, μια μητρόπολη που σφύζει από ζωή. Εκεί θα αναζητήσει τον πατέρα της ανάμεσα σε αμέτρητους κλιματικούς πρόσφυγες και θα ξεκινήσει το δικό της ταξίδι ενηλικίωσης σε έναν κόσμο που πολιορκείται από τις ανελέητες δυνάμεις της φύσης και βυθίζεται. Βραβεία: Η ταινία απέσπασε το βραβείο WWF στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης (2023), το Gryphoon Αward καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ Giffoni της Ιταλίας, το 1ο Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους μαζί με το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας (2023), το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 17o Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – DocFest (2023) και άλλα 10 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ και με συμμετοχές σε 40 διεθνή φεστιβάλ. Καλεσμένοι ομιλητές ο σκηνοθέτης Άγγελος Ράλλης και η παραγωγός Μαρία ντελ Μαρ Ροντρίγκεζ


-Σάββατο 23 Νοεμβρίου, ώρα 20.00, Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, Tack, Βάνια Τέρνερ, 2024, Ελλάδα, 96’:

Όταν η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου αποκαλύπτει δημόσια τον βιασμό της από ισχυρό παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, πυροδοτεί το κίνημα #MeToo στην Ελλάδα και δίνει τη δύναμη σε εκατοντάδες γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους. Σε μια δίκη-ορόσημο, η Σοφία στέκεται στο πλευρό της Αμαλίας, πρωταθλήτριας ιστιοπλοΐας, η οποία αποφασίζει να καταγγείλει τον πρώην προπονητή της για τη συστηματική κακοποίηση που υπέστη από εκείνον όταν ήταν παιδί. Το ντοκιμαντέρ για την έμφυλη βία, τον αγώνα για δικαιοσύνη και την ιστορία που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου).


-Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, ώρα 20.00, Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, Αδέσποτα κορμιά / Stray bodies, Ελίνα Ψύκου, 2024, Ελλάδα, Ελβετία, Ιταλία, Βουλγαρία, 109’:

Η Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δε θέλει να γίνει μητέρα. Η Κατερίνα θέλει, αλλά δεν μπορεί. H Κική θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους. Το ντοκιμαντέρ εξερευνά τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου μπορείς να ταξιδέψεις και να εργαστείς ελεύθερα, αλλά όχι πάντα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς. Καλεσμένη ομιλήτρια η σκηνοθέτιδα Ελίνα Ψύκου. Κατάλληλο για άνω των 15 ετών.
-Σάββατο 18 Ιανουαρίου, ώρα 20.00, Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, Τραγούδια της Γης / Songs of Earth, Margreth Olin, 2023, Νορβηγία, 96’:

Ένα ονειρικό ταξίδι στα τοπία της νορβηγικής φύσης. Ο 85χρονος πατέρας της σκηνοθέτριας γίνεται ο οδηγός μας, καθώς μας συνοδεύει στην πιο γραφική κοιλάδα της Νορβηγίας, στην περιοχή όπου μεγάλωσε και όπου ολόκληρες γενιές έχουν ζήσει πλάι στη φύση. Μια μεγαλειώδης μουσική συμφωνία και μια οπτικοακουστική σύνθεση, γεννημένη για τη μεγάλη οθόνη. Νορβηγική πρόταση για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας (2024)
-Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00, Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, Λεσβία / Lesvia, Τζέλη Χατζηδημητρίου, 2023, Ελλάδα, 77’:

Όταν τη δεκαετία του ’70 λεσβίες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν σε ένα μικρό χωριό της Λέσβου, γενέτειρα της αρχαίας Ελληνίδας ποιήτριας Σαπφούς, οι εντάσεις με τους ντόπιους αυξάνονται. Η σκηνοθέτιδα Τζέλη Χατζηδημητρίου – ως ντόπια και λεσβία – εξιστορεί, μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, 50 χρόνια ιστορίας γύρω από την αγάπη, την κοινότητα, τις συγκρούσεις, αλλά και τι σημαίνει να νιώθει ένας άνθρωπος αποδεκτός. Παράλληλα, η ταινία παρουσιάζει το πώς ο τουρισμός αλλάζει έναν τόπο, αλλά και τους ανθρώπους σε αυτόν. Καλεσμένη ομιλήτρια η σκηνοθέτιδα Τζέλη Χατζηδημητρίου.


-Σάββατο 15 Μαρτίου, ώρα 20.00, Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, Η σιωπή των άλλων / El Silencio de Otros – The Silence of Others, Almudena Carracedo, Robert Bahar, 2018, Ισπανία, 96’:

Γυρισμένη επί έξι χρόνια, η ταινία αποκαλύπτει τον αγώνα των θυμάτων της 40ετούς Δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία, καθώς μάχονται ενάντια στη λήθη που επιβάλλει το κράτος. Πολλές φορές, η κραυγή των λίγων για δικαιοσύνη είναι αρκετή για να σπάσει την εγκληματική σιωπή των πολλών. Σε παραγωγή του Pedro Almodovar. Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας (2019).
-Σάββατο 5 Απριλίου, ώρα 20.00, Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, Αρμάνοι οι Βλάχοι, Μιχάλης Καμάκας, 2023, Ελλάδα, 52’:

Ένα οδοιπορικό σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία που αναδεικνύει την προσφορά των Βλαχόφωνων Ελλήνων σε κομβικά σημεία της ελληνικής Ιστορίας. Ιστορικοί, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες φωτίζουν διάφορες πτυχές των Αρμάνων και εξηγούν γιατί η λέξη «Βλάχος» απέκτησε αρνητική χροιά στο πέρασμα του χρόνου. Καλεσμένοι ομιλητές ο σκηνοθέτης Μιχάλης Καμάκας και συντελεστές της ταινίας.
Θα προηγηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Το Πορτρέτο: Ο Γιώργος Ρόρρης ζωγραφίζει τον Ευάγγελο Αβέρωφ».
-Αντώνης Συμεωνίδης, Καλλιόπη Αλεξιάδου, 2023, Ελλάδα, 30’:

Η καταγραφή της δημιουργίας του πορτρέτου του πολιτικού και ευεργέτη Ευάγγελου Αβέρωφ από τον ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη. Ο ζωγράφος μάς ξεναγεί βήμα βήμα στη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει. Ο τρόπος εργασίας του είναι ιδιάζων, μιας και ο εικονιζόμενος του πορτρέτου έχει εκδημήσει (Ευάγγελος Αβέρωφ: 1910 – 1990). Το ατελιέ, ως κεντρικός χώρος δράσης του ντοκιμαντέρ, συνοδεύεται δημιουργικά με ακούσματα, περιγραφές, μνήμες και εικόνες από τη ζωή και τους οικείους του Ευάγγελου Αβέρωφ. Αποτυπώνονται η αγωνία του δημιουργού, η καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του, τα χρώματα, οι συνδυασμοί, η προσπάθεια εν τέλει προσέγγισης του Ευάγγελου Αβέρωφ και αφήγησης του έργου του μέσα από τη διαδικασία δημιουργίας του πορτρέτου.


Εισιτήρια αριθμημένων θέσεων πωλούνται στο κατάστημα «έντεκα» – Ψηφιακές Εκτυπώσεις, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9.00 – 17.00, και στο ταμείο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας την ημέρα της προβολής, από τις 19.00. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.cinedoc.gr, τη σελίδα του CineDoc Βόλου στο Facebook – CineDoc – Greece (Volos) και τον αντίστοιχο λογαριασμό στο Instagram @cinedocvolos.
Εmail: cinedocvolos@gmail.com