Την σορό του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας,  Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν καθώς επίσης και των υπολοίπων 7 επιβαινόντων εντόπισαν τα σωστικά συνεργεία στο σημείο που κατέπεσε χθες, Κυριακή το ελικόπτερο που τους μετέφερε.

Οι σοροί των νεκρών θα μεταφερθούν στην πόλη Ταμπρίζ, δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό Tasnim News. Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης έχουν τελειώσει, είπε ο Πιρ-Χοσεΐν Κολιβάντ.

Το ελικόπτερο συνετρίβη ενώ ταξίδευε από την επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν προς την πόλη Ταμπρίζ, μετέδωσε το Tasnim.

Από την στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση για το θάνατο του Εμπραίμ Ραϊσί οι κρατικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς του Ιράν μεταδίδουν ισλαμικές προσευχές μεταξύ των ειδησεογραφικών τους εκπομπών.

Η κυβέρνηση του Ιράν συγκάλεσε «επείγουσα συνεδρίαση» τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ενώ μια φωτογραφία που κοινοποίησε το IRNA έδειξε ότι η καρέκλα στην οποία κάθεται συνήθως ο Ραΐσι ήταν κενή και ντυμένη με μια μαύρη κορδέλα στη μνήμη του προέδρου.

Το χρηματιστήριο του Ιράν έκλεισε επίσης τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό Tasnim News, το οποίο επικαλείται μέλος του διοικητικού συμβουλίου του χρηματιστηρίου. 

Στίχοι από το Κοράνι κοινοποιήθηκαν σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό X του προέδρου του Ιράν.

«Ειρήνη στον Αβραάμ. Πράγματι, έτσι ανταμείβουμε τους καλούς. Πράγματι, ήταν από τους πιστούς υπηρέτες Μας», ανέφερε η ανάρτηση στον λογαριασμό του προέδρου, επικαλούμενη στίχους του Κορανίου. 

Δεν υπάρχει «καμιά ένδειξη» ότι υπάρχουν επιζώντες στον τόπο της συντριβής του ελικοπτέρου Bell 212 μετέδωσε επίσης η κρατική τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας ενώ τα λοιπά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν στο ελικόπτερο το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες είναι όλοι νεκροί.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχΐμ Ραΐσι σκοτώθηκε, γεγονός που στερεί από τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έναν μακροχρόνιο σύμμαχο, καθώς η Τεχεράνη επιδιώκει περιφερειακή κυριαρχία μέσω ένοπλων πολιτοφυλακών που πολεμούν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, επισημαίνει η Wall Street Journal.

Ο θάνατος του προέδρου του Ιράν είναι απίθανο να οδηγήσει σε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Τεχεράνης στην παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς, η οποία πολεμά τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα, ή στην ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα στην ανάλυσή της και συνεχίζει: «Αλλά, μια μετάβαση στην ηγεσία, εν μέσω της τρέχουσας αναταραχής στη Μέση Ανατολή, είναι μια πρόσθετη πρόκληση για το Ιράν. Ο Χαμενεΐ τη Δευτέρα εξήρε την ‘εσωτερική αγνότητα, την ταπεινοφροσύνη και την προθυμία του Ραΐσι να υπηρετήσει τον λαό’». 

Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Χαμενεϊ

Ο κ. Χαμενεΐ έγινε 85 ετών τον περασμένο μήνα.Τα τελευταία χρόνια οι Ιρανοί πίστευαν ότι υπήρχαν μόνο δύο κορυφαίοι υποψήφιοι για να αναλάβουν τη θέση του μετά το θάνατό του.Ο ένας ήταν ο δεύτερος γιος του κ. Χαμενεΐ, ο Μοτζταμπά, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζει τα θρησκευτικά του διαπιστευτήρια και έχει δεσμευτεί για τη μακροημέρευση του καθεστώτος.Ο άλλος ήταν ο κ. Raisi.Αν και άλλοι κληρικοί αναφέρονται ως σκοτεινοί υποψήφιοι, είναι δύσκολο να τους φανταστεί κανείς να κερδίζουν αρκετή υποστήριξη.

Παρόλα αυτά, κανένας από τους επικρατέστερους δεν είχε προφανές προβάδισμα: Ο κ. Raisi ήταν αντιδημοφιλής και ο Mojtaba θα αντιπροσώπευε μια κληρονομική μεταβίβαση της εξουσίας σε ένα καθεστώς που ήρθε στην εξουσία ανατρέποντας μια κληρονομική μοναρχία. Με τον θάνατο του κ. Ραΐσι, ο Μοτζταμπά φαίνεται να έχει σαφή πορεία προς την κορυφή. Θα βασιστεί στην irgc για να αντέξει τις όποιες αντιδράσεις – και αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να ενισχύσει το ρόλο της irgc στο καθεστώς. Το Ιράν θα μπορούσε να εξελιχθεί από ένα υβριδικό στρατιωτικό και κληρικό καθεστώς σε ένα περισσότερο στρατιωτικό καθεστώς. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερο θρησκευτικό συντηρητισμό στο εσωτερικό, αλλά ακόμη περισσότερο ανταγωνισμό στο εξωτερικό.

Για χρόνια, οι σκληροπυρηνικοί είχαν προσπαθήσει να διασφαλίσουν μια ομαλή διαδοχή: εγκατέστησαν τον κ. Ραΐσι ως πρόεδρο και μια ομάδα συντηρητικών στο κοινοβούλιο.

Τώρα θα πρέπει να βρουν έναν νέο πρόεδρο σε σύντομο χρονικό διάστημα και ορισμένοι πολιτικοί θα αναρωτηθούν αν άλλοι πολιτικοί ενορχήστρωσαν τη συντριβή του ελικοπτέρου για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.Θα έρθουν νευρικές μέρες για το καθεστώς.